• Alles direct uit voorraad leverbaar Voor 11:00 uur? Morgen in huis

  • Al 10 jaar de beste webshop voor ophangsystemen in Nederland

  • Hulp nodig bij het bestellen? Bekijk onze video uitleghier.

Algemene vragen
Hoe installeer ik een STAS rail?
Op welk soort muur kan ik de rail bevestigen?
Hoe kan ik de rail het beste waterpas installeren?
Op welke afstand van het plafond kan ik de rail het beste plaatsen?
Hoe haal ik de rail weer weg?
Kan ik de rail zelf verven?
Kan ik de rail op maat zagen?
Kan ik de rail in/op een hoek monteren?
Is de rail alleen geschikt voor schilderijen of kan er ook b.v. een whitebord, klok of spiegel aan hangen?

Veelgestelde vragen over STAS multirail systemen
Is het systeem dimbaar?
Kan ik zelf een aan/uit schakelaar of een dimmer op het systeem zetten?
Welke armaturen moet ik kiezen?
Welke lampen moet ik kiezen?
Welke adapter moet ik kiezen?
Kan ik mijn eigen adapter/transformator gebruiken?
Kan het snoer worden verlengd vanuit de rail naar de trafo als ook van trafo naar stopcontact?
Kan ik het systeem in de badkamer gebruiken?
Kan ik er een andere vorm lamp inzetten?
Kan ik ook een lamp met een ander wattage gebruiken?
Moet ik de stroom eraf halen voordat ik de armaturen plaats?
Moet ik de stroom eraf halen als ik de lampen vervang?

Veelgestelde vragen over haken en koorden
Welke haken en koorden moet ik kiezen?
Kan ik de staalkabel en het perlon koord zelf knippen?
Kan ik meerdere schilderijen aan 1 koord hangen?

Veelgestelde vragen over STAS plaster rail
Hoe moet ik de plaster rail plaatsen / bevestigen?
Hoe kan ik zien wat boven en onder is?
Raakt de rail niet vol met kalk tijdens het stuken?

Algemene vragen over STAS ophangsystemen
Hoe installeer ik de STAS rail?

Op de productenpagina's van deze website vindt u voor ieder railsysteem een montagefilmpje. Of bekijk hier alle montage-instructies in PDF-formaat.

Op welk soort muur kan ik de rail bevestigen? Is de rail ook geschikt voor montage op een gipswand? Zo ja: met welke schroeven?
STAS rails kunnen op verschillende soorten wanden worden bevestigd: op betonnen en gemetselde wanden met de meegeleverde pluggen. Op houten wanden met enkel de schroeven. Op gipswanden met gipsplaatpluggen. Montage op glas is niet mogelijk.

Hoe kan ik de rail het beste waterpas installeren?
Zet aan weerszijden van de muur een puntje op 5 cm van het plafond. Maak bij voorkeur een smetlijn (2 personen). Als u een vlakke wand heeft kunt u ook een 5 cm breed stukje hout in de hoek van het plafond / de muur drukken en er om de 30-40 cm een lijntje trekken. Op die lijn kunnen nu de bevestigingsclips / clipscrews / schroeven / railverbinders worden gemonteerd. Wanneer de rail is bevestigd, zal van het lijntje niets meer te zien zijn. LET OP: bij de j-rail, j-rail max, multirail crown en multirail flat moet u de boorgaten van te voren aftekenen op de smetlijn, omdat de gaten al in de rail gestanst zijn.

Op welke afstand van het plafond kan ik de rail het beste plaatsen?
Voor vlakke plafonds adviseren wij een afstand van 20mm. Is het plafond gebobbeld / niet vlak dan adviseren we 30-40mm. Beoordeel dus eerst of uw plafond vlak is. Houd er tevens rekening mee dat de boormachine strepen op het plafond achterlaat als u te dicht bij het plafond boort (dit is een veel voorkomende fout).

Hoe haal ik de rail weer weg?
Wanneer u de rail weer van de bevestigingsclips wilt halen, kunt u het beste een schroevendraaier gebruiken. Houd een doekje om de schroevendraaier om beschadiging van de rail te voorkomen. Plaats de schroevendraaier aan het begin van de rail aan de onderkant tussen de rail en de wand. Beweeg nu voorzichtig de schroevendraaier naar boven zodat het einde van de rail los springt van de bevestigingsclips. Wanneer u een beginnetje heeft gemaakt, kunt u de rail voorzichtig verder met de hand van de wand trekken.

Kan ik de rail zelf verven? Zo ja: met welke verf en welke voorbehandeling?
Ja, dat kan. Maak de rail eerst goed schoon en vetvrij. Schuur de rail daarna met heel fijn schuurpapier en maak vervolgens weer goed schoon en vetvrij. Daarna kan de rail geverfd worden met verf op acryl basis.

Kan ik de rail op maat zagen?
Ja, de rail is eenvoudig op maat te zagen met behulp van een ijzerzaag. LET OP: bij de multirail systemen dient u gebruik te maken van het meegeleverde zaaghoutje (3 tot 3.5 mm dik) anders gaan de koperdraden los. Let op braampjes i.v.m. krassen op de lak van de rail.

Kan ik de rail in / op een hoek monteren?
U kunt de rail de hoek om laten gaan met behulp van hoekverbinders. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop. Kijk onder de categorie ”onderdelen” bij het betreffende railsysteem voor de bijpassende hoekverbinders.

Is de rail alleen geschikt voor schilderijen of kan er ook b.v. een whitebord, klok of spiegel aan hangen?
Onze rails zijn zeker geschikt om ook whiteborden, prikborden, klokken, spiegels en dergelijke aan op te hangen. U kunt elk object met een haakje aan het systeem hangen mits u het maximaal toegestane gewicht in de gaten houdt.

Veelgestelde vragen over STAS multirail systemen
Is het systeem dimbaar?

Helaas zijn de huidige STAS adapters / transformatoren nog niet dimbaar.

Kan ik zelf een aan / uit schakelaar of een dimmer op het systeem zetten?

Dit raden wij ten zeerste af. De trafo kan bij verkeerd gebruik zeer heet worden en snel doorbranden. Bovendien vervalt alle garantie op het systeem als u een eigen schakelaar of dimmer op het systeem zet. STAS adviseert dan ook dringend geen dimmer toe te passen.

Welke armaturen moet ik kiezen?
Uw keuze voor een armatuur is afhankelijk van uw smaak. Welk armatuur past het best bij uw interieur? Er zijn 3 verschillende typen STAS armaturen beschikbaar. De 3 typen verschillen subtiel van elkaar qua lengte en vorm. Wanneer uw muur 2.70 cm of hoger is, adviseert STAS om een armatuur van 70 cm te kiezen.

Welke lampen moet ik kiezen?
Elke STAS lamp past op elk armatuur. Uw keuze is afhankelijk van het type licht dat u wenst (LED of halogeen). LED heeft als belangrijke voordelen een lager stroomverbruik, een langere levensduur en minder infrarood straling. Halogeen heeft een hogere verlichtingssterkte en geeft een warmere kleur licht. Download meer informatie over STAS lampen.

LED
STAS multirail powerLED 1.5 W (code: VL 10400). Kleur: cool warm white. Levensduur: 20.000 – 50.000 uur. Deze lamp geeft een breed diffuus lichtpatroon. De output is het equivalent van een reguliere 10 W lamp.
STAS multirail powerLED 4 W (code: VL 10700). Kleur: cool warm white. Levensduur: 20.000 uur. Gesloten behuizing zonder lichtdoorlating aan de achterkant. Voorzien van 3 LEDS en een gematteerde lens. De output is het equivalent van een reguliere 20 W lamp.

Halogeen
STAS multirail halogeen 20 W mat (code: VL 10305). Kleur: warm white. Levensduur: 3000 uur. De frosted lamp is gematteerd, dit zorgt voor een diffuser licht. De binnenkant van deze lamp is verzilverd, zodat deze geen terugstraling van het licht geeft.
STAS mulitrail halogeen 20 W helder (code: VL 10304). Kleur: warm white. Levensduur: 3000 uur.

VL 10600 STAS multirail halogeen 20W Philips. Kleur: cool warm white. Levensduur: 4000 uur.

 

Welke adapter moet ik kiezen?

De keuze van een adapter hangt af van 3 dingen: het type lamp dat u wilt gaan gebruiken (LED of halogeen), het aantal lampen dat u wilt installeren en het aantal meter rail dat u wilt ophangen.

Maximaal aantal meters rail:
Met LED verlichting: max. 16 meter rail per adapter.
Met halogeen verlichting: max. 8 meter rail per adapter.

Maximaal aantal lampjes:

  LED 1.5 W LED 4 W Halogeen
adapter 18 W 10 3 -
adapter 60 W 30 12 3
adapter 96 W 40 20 4

 

Indien u meer meters / lampjes wenst dan dient u meerdere adapters te gebruiken.

LET OP: creëer in dat geval onafhankelijke circuits! Oftewel: adapters mogen nooit met elkaar verbonden worden. Verbind dus NOOIT twee rails die elk aangesloten zijn op een andere adapter! U kunt alleen rails verbinden die samen één adapter delen. Kan ik mijn eigen adapter / transformator gebruiken?
Nee, voor dit systeem kunt u uitsluitend de door STAS ontwikkelde transformator gebruiken in verband met specifieke ontwerp- en veiligheidseisen.

Kan het snoer worden verlengd vanuit de rail naar de trafo of van trafo naar stopcontact?
STAS verzoekt u dringend om dit niet te doen. De snoeren aan de trafo zijn ingegoten in de trafo en kunnen daarom niet verlengd of ingekort worden. Het inkorten van het snoer kan tot gevolg hebben dat de lampjes doorbranden.

Kan ik het systeem in de badkamer gebruiken?
Nee, het systeem is niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.

Kan ik een andere vorm lamp in het armatuur zetten?
Dat kan in principe wel. Echter, houd er wel rekening mee dat de twee pinnetjes van de lamp in de armatuur moeten passen. Wij adviseren dan ook uitsluitend de door STAS aangeboden lampjes te gebruiken. Wij bieden enkel MR 11 lampjes. Bij MR 16 lampjes (groter) forceer je de armatuur-fitting.

Kan ik ook een lamp met een ander wattage gebruiken?
Nee, niet zonder meer. U moet rekening houden met de wattage in verband met het vermogen van de adapter / trafo. Bovendien is er gevaar van inbranden van de lichtbundel in het kunstwerk. Wij adviseren dan ook uitsluitend de door STAS aangeboden lampjes te gebruiken.

Moet ik de stroom eraf halen voordat ik de armaturen plaats?
Ja. U dient eerst het hele systeem te installeren en ook de armaturen met lampjes te plaatsen voordat u stroom op het systeem zet. Wanneer u de armaturen wilt verplaatsen, moet u ook eerst de stroom van het systeem halen.

Moet ik de stroom eraf halen als ik de lampen vervang?
Ja. Voor uw eigen veiligheid dient u altijd eerst de stroom van het systeem te halen, alvorens u eraan werkt. Dus ook als u de lampjes wilt vervangen.

Veelgestelde vragen over haken en koorden

Welke haken en koorden moet ik kiezen?
Er zijn per railtype diverse combinaties mogelijk. Deze combinaties staan vermeld op de productpagina van het betreffende railtype. Uw keuze is afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gewicht van uw wanddecoratie. Het perlon koord is vrijwel onzichtbaar. De staalkabel, ook verkrijgbaar in de kleur wit of zwart, is geschikt voor het ophangen van zwaardere wanddecoraties. De STAS j-rail, j-rail max en plaster rail gebruiken afwijkende combinaties van haken en koorden.
Belastbaar tot 4 kg: STAS smartspring op STAS cobra met perlon koord
Belastbaar tot 10 kg: STAS zipper op STAS cobra met zwarte / witte staalkabel
Belastbaar tot 15 kg: STAS zipper op STAS cobra met perlon koord
Belastbaar tot 20 kg: STAS zipper op STAS cobra met staalkabel


Kan ik de staalkabel en het perlon koord zelf knippen?
Het perlon koord kan in principe worden afgeknipt, echter met een ongeschikte schaar ontstaat er een braam. Dit kan problemen geven met het in de ophanghaak steken. Wij adviseren daarom om het te lange stuk koord op te rollen en achter het kunstwerk weg te steken. Staalkabel kan niet ingekort worden.

Hoe lang gaat een koord mee?
De staalkabels hebben in principe een levenslange levensduur. Voor het perlon koord geven wij het advies deze om de vijf jaar te vervangen in verband met klimatologische invloeden.

Kan ik meerdere schilderijen aan 1 koord hangen?
Ja, dat kan, zolang het maximale gewicht van het betreffende koord in combinatie met de gebruikte haak wordt gerespecteerd.

 

Veelgestelde vragen over STAS plaster rail
Hoe moet ik de plaster rail plaatsen / bevestigen?

De rail moet met behulp van spijkers in de onbehandelde ruwe muur geslagen worden. Daarna kan de rail meegestuct worden met de muur. Zorg ervoor dat de stukadoor goed oplet en de rail niet ondersteboven monteert.

Hoe kan ik zien wat boven en onder is?
Houd de rail tegen de muur, het gootje in de rail moet dan naar beneden wijzen.

Raakt de rail niet vol met kalk tijdens het stuken?
Om te voorkomen dat het gootje in de rail vol kalk komt te zitten moet voorafgaand aan het stuken een metseldraadje in het gootje worden aangebracht. Direct na het stuken dient het draadje heel voorzichtig verwijderd te worden zodat het stucwerk mooi strak opdroogt.